Waar komen aardbevingen voor?
Waar komen aardbevingen voor? In sommige landen is de kans op een aardbeving veel groter dan in andere landen. Dit heeft te maken met de breuklijnen tussen de aardplaten. Landen die in de buurt liggen van een breuklijn hebben een grotere kans om getroffen te worden door een aardbeving
De witte lijnen op de afbeelding geven de breuklijnen weer. De meeste aardbevingen komen voor rond de Grote Oceaan, waar landen zoals Japan, Australiƫ en China aan grenzen. Bovendien worden landen rondom de Middellandse Zee regelmatig getroffen door aardbevingen. Veel aardbevingen vinden plaats in de oceanen. Als de beving krachtig genoeg is, kan dit leiden tot een grote vloedgolf, waardoor grote delen land verwoest kunnen worden.
Nederland
Ook in Nederland komen aardbevingen voor. Aangezien er in de buurt van Nederland geen significante breuklijnen zijn, zijn de aardbevingen meestal niet krachtig genoeg om door mensen te worden waargenomen. De zwaarste aardbeving die ooit in Nederland is gemeten, vond plaats in Roermond en had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Deze aardbeving werd zelfs tot in Tsjechiƫ, Frankrijk en Engeland gevoeld. Ondanks dat de aardbeving ongeveer 17 kilometer diep was, zijn er toch behoorlijk wat gebouwen en landschappen beschadigd.
In 2011 is uit onderzoek (bron: eenvandaag.nl) door Nederlandse en Duitse geologen vastgesteld dat het mogelijk is dat er een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter kan optreden. Hoewel het niet te voorspellen is of dit daadwerkelijk zal gebeuren, zou dit voor veel problemen kunnen zorgen. Gebouwen in Nederland zijn namelijk niet bestand tegen dergelijke krachten, omdat men er bij het bouwen niet vanuit gaat dat een krachtige aardbeving in Nederland mogelijk is.
In september 2011 vond er in Duitsland, vlakbij de grens met Nederland, een aardbeving plaats. Deze had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Hoewel deze aardbeving geen schade heeft aangericht, werd deze zelfs in de Randstad opgemerkt. Geologen verwachten dat dit een voorproefje is geweest van een zwaardere aardbeving die mogelijk nog moet komen.